2022-01-04 09:23:39• hírek • Bede Emőke

A német prémiummárkák autóiban tekerik vissza leggyakrabban a kilométerórát

A kilométeróra-tekeréssel történő csalás továbbra is a használtautó-piac rákfenéje. Amellett, hogy a nepperek e módszer révén illegálisan tornázzák fel néhány száz vagy akár ezer euróval az eladási árat, a gyanútlan vásárlót is óriási csalódás éri, ha a vétel után kiderül, a kocsival bizony egészen sokat „mentek hátrafelé”.

Az autós körökben felemás megítélésnek örvendő carVertical 2020 és 2021 novembere között 18 országban – köztük Romániában is – több mint 700 ezer használt autó előéletét elemezte, és arra a következtetésre jutott, hogy bizony a német prémiummárkák autóiban csalnak el leggyakrabban kilométereket.


A cég által végzett felmérés szerint a legtöbbször a BMW M5-ös modellje válik csalás áldozatává, a bevizsgált autók 33,6 százalékának esetében ugyanis az óra által jelzett kilométerek nem tükrözték a valódi futásteljesítményt. Hajszállal lemaradva következnek a bajor autógyár 7-es sorozatához tartozó modellek, melyeknek 33,4 százalékánál találtak eltérést a vélt és valós kilométeróra-állás között. A dobogó harmadik helyén a Subaru Outback végzett, e modellek esetében 31,8 százalékos volt azon járművek aránya, melyeknél trükköztek a kilométerekkel. A Top 10-es listába bekerült még a BMW 6-os szériája, az Audi A8, a Volkswagen Phaeton, a BMW x5, az 5-ös sorozat, a Ford Mustang és az Audi A7 is. Noha a toplistában a BMW többször szerepel más gyártóknál, a carVertical szakértője, Matas Buzelis hangsúlyozta, hogy ez elsősorban annak köszönhető, hogy az említett gyártó autóira a használtautó-piacon továbbra is nagy a kereslet.


„Az adatok az mutatják, hogy a drágább autók esetében nagyobb esély van arra, hogy visszatekerik a kilométerórát – ezt mindenképp szem előtt kell tartani vásárlás előtt” – teszi hozzá Buzelis, aki azt is elmagyarázta, hogy miért épp ebben a szegmensben történik a legtöbb csalás. Véleménye szerint azért a prémiumkategóriás autókkal trükköznek a legtöbbet, mert egy relatív olcsó „beavatkozásról” van szó, mely azonban a tisztességtelen nepperek nyereségét jelentősen megdobja.


Az említett elemzés egyébként arra is rávilágított, hogy a futásteljesítményt leginkább az 5 és 15 év közötti autókon manipulálják, és elsősorban azok esetében, amelyek dízellel üzemelnek. „A dízel autókat hosszú utak megtételére tervezték, azaz sokkal nagyobb az esély arra is, hogy épp ezekben a modellekben tekerjék vissza az órát. Ugyanakkor ez a dolog a jövőben változhat, ugyanis a dízeles autók értékesítése folyamatosan csökken” – véli a cég szakértője, aki példaként a Volkswagen Phaetont hozza fel, melynek esetében 10 módosított futásteljesítményű modell közül mindösszesen csak egy volt benzinhajtású. A BMW 6-os sorozatánál a dízel- és benzinmotoros autók aránya szinte fele-fele, viszont ezzel kapcsolatban nem szabad elfelejteni, hogy a piacon jóval több a benzines, mint a dízel BMW-k aránya, sőt egyes modelleket nem is szereltek dízeles motorral.


Matas Buzelis a romániai használtautó-piac kapcsán kifejtette, a dolgok jó irányba haladnak, és az autók adásvétele egyre transzparensebb lesz, hiszen úgy tűnik, hamarosan a kilométeróra manipulálása bűncselekménynek fog számítani, melyért akár egy évre is rácsok mögé juttathatják azt, aki ilyen módszerekhez folyamodik. Amennyiben a törvénytervezetet a szenátus is jóváhagyja, az átvert vásárlók a hatóságokhoz fordulhatnak igazságszolgáltatásért.



A RAR oldalán is le lehet kérdeni az autók történetét


A Gépjármű-nyilvántartási Hivatal még 2019-ben üzent hadat a tisztességtelen autóneppereknek és eladóknak, amikor is elindították a járműtörténeti jelentés ingyenes lekérdezését lehetővé tevő rendszert. Hogy az autónk szempontjából fontos adatokhoz hozzáférhessünk, a RAR honlapján, az Istoric vehicul fül alatt csupán az e-mail-címünket és a jármű alvázszámát kell megadnunk, majd egy biztonsági kód visszaigazolása után már el is küldik a rendszerben fellelhető információkat. Hogy milyen járműtörténeti adatokat kapunk meg a lekérdezés után? Egyelőre csak a RAR-nál rögzítetteket, a hivatal által rögzített kilométeróra-állást, a forgalmi engedély meglétét/érvényességét, további technikai és azonosítási információkat, az autó környezetszennyezési besorolását és az időszakos műszaki vizsga érvényességét.


A rendszer kifejezetten nagy szolgálatot tud tenni mindazoknak, akik az országban már bejegyzett autót szeretnének volna vásárolni, viszont a külföldről érkező járművek kapcsán jelenleg még nem tud érdemi információval szolgálni. Ez azonban 2023-tól megváltozni látszik, a hivatal ugyanis két év múlva csatlakozni fog arra az EU-s adatbázisra, mely már a külföldi vizsgaállomásokon jegyzett futásteljesítményt és autótörténetet is látni engedi.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: